Amme slynge

Om at amme med slynge

En praktisk hverdag med tæt kontakt

Amning i slynge giver god støtte til barn og mor, er diskret og kan gøres alle vegne - i stuen, hos svigermor, i brugsen og på Strøget.

Det kan på det varmeste anbefales - selv om det kræver lidt træning og tålmodighed.

En pivset baby kan oftest gøres tilfreds på den måde.

Tryghed i slynge

I en slynge kan barnet få kropskontakt og varme. Høre vejrtrækning og hjertelyd, mærke mors bevægelser som i fostertilværelsen og have tilgang til mælkefyldte bryster. Dette kan give tryghed for begge. I slyngen er barnet så tæt på, at man hele tiden kan høre dets små lyde og man lærer derfor hurtigt og uden at skænke det en tanke at tolke dets signaler.
Desuden fremmer tæt kontakt – især hud-mod-hud - mælkeproduktionen.

Amning på farten

En stor gevinst for forældre der bruger en slynge er, at man opnår en vis bevægelsesfrihed og har armene fri. Man behøver ikke at sidde og amme i sofaen hele dagen, men kan bevæge sig rundt ude og inde, lege med de større børn, tage lidt at spise, sætte vasketøj over osv. Slyngen fordeler barnets vægt over hele ens ryg, og man har således ikke en konstant spænding i musklerne, som hvis man bar sit barn uden slynge.

Amning i slynge – et par råd

De samme "regler" gælder for amning i slynge, som når man sidder eller ligger og ammer. Barnet skal have rigtigt fat for at kunne malke brystet, vedligeholde mælkeproduktionen og for at undgå, at der kommer sår og revner på brystvorten. Det vil sige, at barnets mave skal vende mod moderens mave (i vandret eller lodret stilling), barnets næse skal være fri af brystet, og at barnet ikke må hænge i brystvorten. Det kan være nødvendigt at støtte barnets hoved med en hånd eller arm under eller i slyngen.
Hvis man synes, at det helt lille barn "forsvinder" i slyngen, kan en pude/et tæppe/ en babydyne eller lignende lægges ned i slyngen, som barnet så ligger oven på. Det kan også tænkes, at slyngen ikke er korrekt indstillet; Husk at barnet skal bæres ret tæt ind til kroppen. Det kan tage tid at lære at bruge en babyslynge, men der er efterhånden mange gode resourcer til hjælp både på nettet og hos foreningens amme- og emnerådgivere. Se evt. på skitserne i dette nummer.

Ta' den med ro!

Som ammende slyngebruger er det essentielt at få hvilet (sidde/ligge og slappe af/sove) og ikke være på farten hele tiden. Både af hensyn til mælkeproduktionen og til evt. stressudvikling, som kan forsinke og forhindre nedløbsrefleksen. Men bestemt også af hensyn til mor/barn kontakten som kræver tid, ro, øjenkontakt og afslappethed. Selvom man i princippet kan alting med sit barn i en slynge, synes jeg man bør huske også at tage den med ro, når man har et lille ammebarn.

"Slyngning" – når det passer jer

I vores kultur er vi ikke vant til at bære vores børn og have så meget kropskontakt med dem, som man har i mange andre kulturer. De fleste af os er ikke selv blevet båret, har ikke båret på vores søskende, og vi har måske ikke set andre, der bærer deres barn i slynge, hvorfor det måske ikke falder os naturligt at bære vores børn så meget?? Selvom man ikke har intentioner om at bære sit barn meget eller intentionerne ikke slår til, mener jeg alligevel, at en slynge kan være en god investering for forældre med små børn. Selv en halv times putten og ammen i slynge kan give den lille ny (såvel som mor) en stor følelse af tæthed og tryghed, og mor behøver ikke føle frustration over "at sidde i sofaen og amme hele dagen".

Sitemap